Adam Michnik

  • Posted on: 14 March 2018
  • By: Jens Mørch

Adam Michnik
Adam Michnik er født i Warszawa. Adam Michnik var i sine unge år aktivt medlem af spejderorganisationen Zwiazek Harcerstwa Polskiego (ZHP).
Adam Michnik begyndte at læse historie i 1964 på Universitetet i Warszawa, men blev smidt ud og fængslet på grund af sin deltagelse i studenteroprøret i marts 1968 og fik først sit studie færdiggjort i slutningen af 70’erne på Universitet i Poznan.
Efter strejkerne i Radom i 1976 var Adam Michnik et af de mest aktive oppositions-medlemmer i KOR.
Adam Michnik var medstifter af Foreningen for Videnskabelige Kurser.
1977 -1989 chefredaktør på uafhængige, illegale tidsskrifter.
I 1980-1989 var Adam Michnik rådgiver for NSZZ Solidarnosc i Mazowsze-regionen og for Stålværksarbejderne i Solidarnosc.
Under krigsretstilstanden i december 1980 blev Adam Michnik fængslet uden dom for ‘forsøg på at vælte det socialistiske system’.
Adam Michnik blev løsladt i 1984, men fængslet igen i 1985-86 for forsøg på at organisere en strejke på Lenin-skibsværftet.
Han blev i 1988 rådgiver for Lech Walesas uformelle Koordinationskomité og senere for Borgerkomiteen.
Adam Michnik deltog aktivt i forberedelserne til og i selve rundbords-forhandlingerne.
Adam Michnik fik til opgave af Lech Walesa, at starte en stor, landsdækkende avis, som talerør for Borgerkomiteen under valgkampagnen.
Adam Michnik blev chefredaktør for avisen, der fik navnet Gazeta Wyborcza, og er i dag Polens største dagblad.
Efter valget i 1989 blev Adam Michnik medlem af Sejmen og støttede både som politiker og som chefredakør Mazowieckis regering, samt dennes kandidatur til præsidentvalget i 1990 (og ikke Walesas).
Adam Michnik stillede efter 1991 ikke op til parlamentet. Tilhænger af ‘den tykke linje’ og har ofte forsvaret Jaruzelski og Kiszczak i Gazeta Wyborcza.
Adam Michnik offentligjorde i 2002 sammen med Pawel Smolinski den såkaldte ‘Rywin-affære’ om den første store korruptionsskandale i det demokratiske Polen. Adam Michnik måtte trække sig som chefredaktør på grund af svigtende helbred. Han har modtaget mange journalistpriser og ordener.
Adam Michnik er udnævnt til æresdoktor ved New School for Social Research i New York, University of Minnesota, Connecticut College og University of Michigan.